Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Видове септични ями

изчистване на септичната яма

По вид септичните ями са разделени на:

  • еднокамерни утаителни кладенци;
  • многокамерни съоръжения за дълбоко почистване.

И двете се запушват с течение на времето. Основните източници на проблеми са биологичните отпадъци от живота на семейството, които заедно с водата влизат в шахтата. Те съдържат активна микрофлора, в която бактериите се размножават. Тяхната дейност води до появата на утайки, които се натрупват на дъното и стените на септичната яма. След известно време процесът на затихване причинява спиране на филтрацията на вода, която престава да навлиза в почвата. Поради това се налага изчистване на септичната яма от натрупани небиоразградими частици и дънни утайки.

Колко често трябва да се изчиства септичната яма

Почистването на шахтата и тръбите е обезпокоително и също скъпо. Следователно собствениците на частна къща се опитват да се справят с тези проблеми възможно най-малко. Най-често, когато просто няма свободно място в устройството.

Междувременно периодът на трансформиране на биологични остатъци от жизнена дейност в утайка е средно около 6 месеца. Всичко зависи от броя на микроорганизмите, обитаващи кладенеца на септични ями.

За да се поддържа системата в работно състояние и да не се причинява замърсяване, се препоръчва да се извършват работи по отстраняване на твърди остатъци от дъното поне веднъж годишно.

Колко често трябва да се прави това зависи от размера на резервоара. За контейнер със стандартен размер за четиричленно семейство ямата се прави в размер на 0,6 m³ на човек. Колкото по-голям дом имате, толкова по-голям трябва да бъде септичният резервоар.

Следователно в такива семейства почистването може да се извършва 2 пъти годишно. Повечето собственици обаче препоръчват да не правите тази операция твърде често.

Защо? Отговорът на този въпрос е в следващия раздел.

Почистваме септичната яма в съответствие с препоръките

Ако се реши, че изчистване на септичната яма със собствените си ръце, собственикът трябва да знае и да спазва няколко важни правила.

Последни публикации

отпушване на мивката в банята

6 лесни и безопасни метода за отпушване на мивката в банята

Всекидневното използване на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че  комерсиално предлаганите препарати могат да […] Вижте повече
измиване на улици

5 неочаквани ползи от качествено измиване на улиците

Често си мислим, че единствената полза от качественото измиване на улици, е премахването на замърсявания и прах. И въпреки, че това несъмнено е така, истината е, че ползите от измиването на улиците са повече, отколкото сме свикнали да възприемаме. В зависимост от естеството на ползите, пожем да ги групираме в 5 различни категории: ЗдравеНищо не […] Вижте повече
Поддържане на септичните ями чисти

Поддържане на септичните ями чисти – част 2

При механичното поддържане на септичните ями чисти, за да извършите процедурата сами, ще Ви е нужно специално оборудване и ще са Ви нужни и познания за канализационната система, както и търпение, за да извършите всичко правилно. Каква опасност може да има при този вид почистване на септична яма? Пластмасовите резервоари могат да се повредят при […] Вижте повече