Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Задръстен канал в кухненската мивка

Задръстен канал в кухненската мивка

Задръстен канал в кухненската мивка. Какво да правим?

Мивката е една от инсталациите в къщата, която натрупва най-много микроби. Оттук и значението на редовното почистване и дезинфекция и не само за премахване на замърсяванията и лошите миризми, но и за избягване на евентуални запушвания.

В този смисъл е необходимо храната да се отстранява добре преди измиване на съдове или други прибори, така че ще бъде по-трудно да се натрупват отломки, които биха могли да задръстят тръбите. Също така не е препоръчително да се излива олио за готвене в канализацията, защото освен че не е много екологично, то може да се втвърди и да причини запушване, особено ако съдържа остатъци от храна.

Изхвърлянето на други химикали извън сапуна за съдове, като бои или дезинфектанти, също не е препоръчително. Те обикновено са много мазни и могат да причинят затлачвания.

Причини, поради които може да се случи задръстен канал

Причините за задръстен канал на кухненска мивка могат да бъдат разделени на 3 групи:

  1. Това са блокажи от механичен характер.

Честа причина за появата им е тривиално замърсяване, образувано по време на активното използване на мивката, тъй като в нея редовно се натрупват наслагвания, остатъци от храна, мазнини и мръсотия след измиване на съдове, почистване на храна и процес на готвене като цяло. Възможно е формиране на своеобразни тапи „боклук“;

  1. Задръстване на канала поради продължителна експлоатация.

С течение на времето в тръбите могат да се образуват отлагания, които се утаяват по стените и по този начин намаляват обема на водния поток. В допълнение, металните елементи на дренажната конструкция са податливи на корозионния процес, а утайката под формата на твърди частици, идващи от течаща вода, чиято чистота в нашите домове често оставя много да се желае, също допринася за появата на запушвания;

  1. Задръстване на канала и блокажи от технически произход.

Това е повреда на дренажната конструкция, която не може да бъде поправена без подмяна на тръби с нови. Понякога причината за редовното задръстване на канала на мивката може да бъде поради неправилно избран ъгъл при инсталиране на тръби.

По причини от групи I и II със задръстения канал на кухненска мивка можете лесно да се справите сами, без помощта на професионални водопроводчици.

Полезно е и използването на оцет и сода за хляб за почистване на уреди, прибори и кухненски повърхности

Тази комбинация от продукти не само помага за по-лесното премахване на замърсяванията, но също така работи чудесно за дезинфекция и обезмасляване. По същия начин ще бъде много полезно да премахнете задръстванията. Трябва само да поставите чаша сода за хляб в канализацията, като се уверите, че тя филтрира добре през отвора на мивката, и още една оцет. След това поставете капачката и оставете да действа половин час. След време налейте обилно с гореща вода и проверете резултатите.

Ако не можете да се отървете от затлачването от първия път, можете да повторите операцията няколко пъти. Тази алтернатива е много по-щадяща за тръби от химическите препарати, които се продават по магазините, тъй като повечето са силно корозивни и могат да причинят значителни щети.

Ако задръстването е по-сериозно, можете да използвате препарати с натриевият хидроксид – химикал, който има способността да превръща някои твърди вещества в течности. Използва се като съставка в продукти против запушване, което го прави особено мощен, тъй като може дори да разтваря косата и други отломки.

Тази магическа съставка се използва по следния начин:
  1. Вземете една кофа и я напълнете с 3 литра студена вода.
  2. Добавете 750 мл течна сода каустик към водата и разбъркайте добре (не докосвайте сместа с голи ръце!)
  3. Изчакайте, докато водата започне да бълбука и да се нагрява поради химическата реакция.
  4. Изсипете сместа в канализацията и я оставете за около 20 минути .В края добавете тенджера с вряла вода.

Ако химичните реакции не работят, може да се наложи да направите физическо почистване. Сифонът за оттичане представлява извита тръба под мивката, която може да събира мазнини и малки отломки. Благодарение на формата си той става причина за повечето препятствия във вашата кухня.

За много ефикасните средства при задръстен канал на мивката, трябва да знаете, че:

Содата която да се използва е сода за хляб, не друга сода.

Също така, ако ползвате оцет, не го бъркайте с по-концентрирана оцетна киселина, която може да разяжда металопластични, хромирани и месингови тръби, като по този начин значително намалява срока на тяхната експлоатация. Можете също да добавите 5 супени лъжици прах за пране към содата.

Ако по време на запушването в къщата нямате сода за хляб, тя може да бъде заменена с антиацидни таблетки, като Alka-Seltzer. Няколко хапчета с чаша оцет ще са толкова добри, колкото содата за хляб за леко запушване в кухненската мивка. Освен това те отлично премахват неблагоприятните миризми, свързани със задръстения канал.

Последни публикации

За

Защо трябва да се почиства една септична яма

Септичната яма е тих герой в нашите домове, играеща ключова роля в ефективната работа на канализационната система. Да създадем дълбоко разбиране за нейната важност и какво я прави толкова неотменна. Септичната яма не е просто дупка в земята; тя е жизнено важен филтър, задържащ и пречистващ отпадъците, преди те да достигнат околната среда. Да я […] Вижте повече
лесни и безопасни методи за отпушване на канала

6 лесни и безопасни метода за отпушване на канала

Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат […] Вижте повече
Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение. Наводнения на мазетата се случват след покачване на подпочвените води, след проливни дъждове, също в резултат на ВиК аварии. В резултат на това могат да бъдат нанесени значителни щети на целия подземен етаж на сградата. Случват се повреди на електрическите инсталации, на телефонните линии, развалят се мебелите. В подобни случаи […] Вижте повече