Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Запушени шахти и как да се предотврати да се случва

запушени шахти

Запушена шахта на блок, на улица…

Това е сериозен проблем и всички сме наясно с това. През шахтите минава какво ли не и доста често се получават запушвания, които са причинени от попадане на всякакви боклуци, строителни материали, други предмети и т.н. Освен това, една запушена шахта  може да предизвика доста неприятна миризма, поради запушеността и разлагането на отпадъците в нея.

Задължителна профилактика и почистване на запушени шахти се прави два пъти в годината – пролетно и есенно време, а ако се налага, по всяко време на годината.

Как да се предотврати запушването на шахти

Ревизьонната шахта е предназначена за отпушване на канала и за отстраняване на боклуците, които се събират в него, тя е нещо като утайник за твърди частици, тиня и кал от канализацията. До шахтите винаги следва да има осигурен лесен достъп и капаците им  да се отварят леко. Почистването на шахти струва скъпо и се контролира от общината.

Отпушването им е свързано с време и парични средства. Затова, за да се предотврати запушването на шахтите е необходимо да се спазват  основни правила за профилактика на шахтите.

Често се случва при по-обилни валежи улиците да се наводнят, да преливат и се превръщат в реки и това се случва, защото каналите са запушват и не дъждът е причина, а човешката дейност, неправилно планиране или вид немърливо свършена работа. Експертите считат, че основната грешка е при планирането на самата канализация, което води до запушени шахти при дъжд например.

Отпушване на запушени шахти

На много места канализацията е много стара или поради някакви причини са се разместили канализационните тръби и са се получили запушвания. Решението е едно и то е изграждането на нови водопроводни и канализационни системи в градовете, за да се прекратят всички запушвания. И с редовна профилактика и добро гражданско съзнание, за това да се грижим и да сме внимателни, да не замърсяваме, заедно ще успеем и ще се радваме на чистота, добра проходимост и уреденост.

Как се отпушват шахти

Отпушването на шахти е задача, която изисква внимание и подходящи инструменти. Ето стъпки, които можете да следвате:

Подготовка за отпушване на шахти:

Отстранете покритието на шахтата внимателно, без да го повредите. Обикновено то е закрепено с винтове или засукващи механизми. Пригответе удобен контейнер, в който да съберете натрупаната мръсотия и вода от шахтата.

Използване на пръчка или въже:

Използвайте дълга пръчка или въже с кукла на края. Вкарайте пръчката или въжето в шахтата и опитайте да пробиете или издърпате заспали или замръзнали материали. Използване на прободна пръчка. Прободните пръчки са специални инструменти с остри върхове, които могат да проникнат и пробият заспалите материали.
Вкарайте прободната пръчка в заспалата област и нежно я въртете и вдигайте, за да раздробите пречката.

Използване на пистолет с вода под налягане (водоструйка):

Ако имате достъп до вода под налягане, може да използвате пистолет за вода или водоструйка, за да разклатите и отстраните заспалите материали.

Използване на вакуумна помпа:

Вакуумните помпи са устройства, които създават негативно налягане и могат да изтеглят заспалите материали от шахтата.

Химикал за разтваряне на твърди материали:

Ако проблемът е причинен от замръзнали материали, може да използвате специализирани химикали за разтапяне на лед и сняг.

Вентилация на шахтата:

Понякога проблемът може да се дължи на лоша вентилация в шахтата. Уверете се, че шахтата е правилно проветрена.

Как се отпушват запушени шахти
Профилактика и предпазване от бъдещи затлачвания:

След като успешно отпушите шахтата, разгледайте добре за причината за заспиването. Вземете мерки, за да предотвратите бъдещи заспивания, като поставите решетки или сита, които да задържат по-големите частици.

!Важно е да се подчертае, че отпушването на шахта може да бъде опасно, особено ако сте на непозната територия или работите в трудно достъпни места. Ако не сте сигурни във вашите способности или не разполагате с необходимото оборудване, е по-добре да потърсите помощ от професионален санитарен техник или екип.

Повече информация за отпушване и отводняване на септични ями.

Последни публикации

За

Защо трябва да се почиства една септична яма

Септичната яма е тих герой в нашите домове, играеща ключова роля в ефективната работа на канализационната система. Да създадем дълбоко разбиране за нейната важност и какво я прави толкова неотменна. Септичната яма не е просто дупка в земята; тя е жизнено важен филтър, задържащ и пречистващ отпадъците, преди те да достигнат околната среда. Да я […] Вижте повече
лесни и безопасни методи за отпушване на канала

6 лесни и безопасни метода за отпушване на канала

Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат […] Вижте повече
Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение. Наводнения на мазетата се случват след покачване на подпочвените води, след проливни дъждове, също в резултат на ВиК аварии. В резултат на това могат да бъдат нанесени значителни щети на целия подземен етаж на сградата. Случват се повреди на електрическите инсталации, на телефонните линии, развалят се мебелите. В подобни случаи […] Вижте повече