Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Запушени шахти и как да се предотврати да се случва

запушени шахти

Запушена шахта на блок, на улица…

Това е сериозен проблем и всички сме наясно с това. През шахтите минава какво ли не и доста често се получават запушвания, които са причинени от попадане на всякакви боклуци, строителни материали, други предмети и т.н. Освен това, една запушена шахта  може да предизвика доста неприятна миризма, поради запушеността и разлагането на отпадъците в нея.

Задължителна профилактика и почистване на запушени шахти се прави два пъти в годината – пролетно и есенно време, а ако се налага, по всяко време на годината.

Как да се предотврати запушването на шахти

Ревизьонната шахта е предназначена за отпушване на канала и за отстраняване на боклуците, които се събират в него, тя е нещо като утайник за твърди частици, тиня и кал от канализацията. До шахтите винаги следва да има осигурен лесен достъп и капаците им  да се отварят леко. Почистването на шахти струва скъпо и се контролира от общината.

Отпушването им е свързано с време и парични средства. Затова, за да се предотврати запушването на шахтите е необходимо да се спазват  основни правила за профилактика на шахтите.

Често се случва при по-обилни валежи улиците да се наводнят, да преливат и се превръщат в реки и това се случва, защото каналите са запушват и не дъждът е причина, а човешката дейност, неправилно планиране или вид немърливо свършена работа. Експертите считат, че основната грешка е при планирането на самата канализация, което води до запушени шахти при дъжд например.

На много места канализацията е много стара или поради някакви причини са се разместили канализационните тръби и са се получили запушвания. Решението е едно и то е изграждането на нови водопроводни и канализационни системи в градовете, за да се прекратят всички запушвания. И с редовна профилактика и добро гражданско съзнание, за това да се грижим и да сме внимателни, да не замърсяваме, заедно ще успеем и ще се радваме на чистота, добра проходимост и уреденост.

Повече информация за отпушване и отводняване на септични ями.