Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Какво е септична яма?

Какво е септична яма

Септичната яма представлява проточна конструкция, която е предназначена за пречистване на битови отпадъчни води.

Когато ги използваме, обикновено говорим за фекални и битови води в обем не повече от 25 кубически метра на ден и тяхното пречистване чрез улавяне на неразтворими съединения и органични вещества и тяхното анаеробно разлагане, тоест без достъп на кислород.

Всички септични ями от биологично третиране натрупват утайки по време на използването им, които трябва задължително да бъдат отстранени.

Характеристики на конструкцията на септичната яма

Всяка септична яма е вид утаител, който се състои от една, две или дори повече камери. Пречиствателните септични ями се създават от различни видове материали, включително тухли, полиетилен, стомана и бетон. Тези единици са разположени под земята.

Има смисъл да се инсталират тези конструкции в случаите, когато просто няма достъп до обичайната канализационна система и затова те са получили разпространението си точно извън града, във вилните зони и селски къщи. При такива конструкции няма проблеми с отпадъчните води – всички отпадъчни води се изпращат в септичната яма, където се пречистват до приемливо ниво и отново влизат в околната среда.

Какво е септична яма и как работи?

Процесът на пречистване на водата всъщност е доста прост.

  • След като фекалните или битови води от къщата постъпват в септична яма, водата се утаява поне един ден, заедно свсички суспендирани частици, които потъват на дъното.
  • В същото време септична яма за дълбоко биологично пречистване е гъсто населена с микроорганизми, сред които има анаеробни микроорганизми. Тези микроорганизми живеят в тази среда и естествено я превръщат в утайка за период от 6 дни до 2 месеца.
  • Избистрената отпадъчна вода се изпраща във филтърния кладенец, откъдето постепенно преминава в почвата,  благодарение на съществуващата дренажната мрежа.

Водата се изтича, но утайката остава, която трябва също така от време на време да се отстранява от септичните ями.

Още за нашата услуга вижте тук

Последни публикации

За

Защо трябва да се почиства една септична яма

Септичната яма е тих герой в нашите домове, играеща ключова роля в ефективната работа на канализационната система. Да създадем дълбоко разбиране за нейната важност и какво я прави толкова неотменна. Септичната яма не е просто дупка в земята; тя е жизнено важен филтър, задържащ и пречистващ отпадъците, преди те да достигнат околната среда. Да я […] Вижте повече
лесни и безопасни методи за отпушване на канала

6 лесни и безопасни метода за отпушване на канала

Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат […] Вижте повече
Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение. Наводнения на мазетата се случват след покачване на подпочвените води, след проливни дъждове, също в резултат на ВиК аварии. В резултат на това могат да бъдат нанесени значителни щети на целия подземен етаж на сградата. Случват се повреди на електрическите инсталации, на телефонните линии, развалят се мебелите. В подобни случаи […] Вижте повече