Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Как правилно да използваме изгребните ями и септичните ями?

септичните ями

Как правилно да използваме  изгребните ями и септичните ями?

Много по-лесно ще бъде осъществено изпомпването на отпадъци, ако канализационната система е оборудвана смислено, както трябва да е:

1. Размер – Обемът трябва да се изчисли според следните съображения: за 3-4 души е необходимо септичната яма да е най-малко 2-3 кубически метра за целогодишна употреба.

При използване на септичната яма в летния сезон, съответно, тя ще бъде 4 пъти по-малка, което е – 0,5-0,75 кубически метра.

2. Поставяне – Устройството трябва да се разположи на определено разстояние от къщата.

Също така е препоръчително да го инсталирате в зеленчуковата Ви  градина или градина за по-нататъшно използване като компост. Това се прави лесно – първо в запълнен резервоар се поставя бактериален препарат, а след това слой почва. В рамките на една година това място ще бъде готово за засаждане на дърво или храст.

Кога и колко често трябва да бъдат почиствани помийните ями, септичните ями?

Най-важното нещо, което ще улесни живота на всеки, който живее във вилно място е навременното почистване на ямата от отпадъци.

Ето кога следва да се почиства една септична яма:

  • В случай на нередовна употреба (например, само през лятото), почистването на септичната яма трябва да се извършва ежегодно;
  • С увеличаване на времето за престой, броят на почистванията на септичната яма съответно също се увеличава: непрекъснатата работа изисква 3-4 пъти почистване годишно.

Важно е да се каже, че не винаги е необходимо да се спазва този график, тъй като неочаквани проблеми (запушване, проникване на опасни вещества) могат да се случат и понякога се налага да се извърши спешна работа. Повече за това можете да прочетете по-долу в статията.

Как да разберете кога е необходимо да почиствате Вашата септична яма?

Септичната яма трябва да бъде почистена, но кога точно? Съществуват характерни признаци, при появата на които в никаккъв случай не бива да се забавяте с взимането на необходимите мерки.

Те са:

  • Образуване на мастни отлагания по стените на септичната яма;
  • Образуване на тинести образувания;
  • Излъчване на силна и неприятна миризма;
  • Отводняването на дома става бавно или водата застоява.