Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Поддържане на чисти септични ями – част 1

Поддържане на чисти септични ями

Честотата на почистване на септичната яма зависи от начина на поддържане на чисти септични ями. От значение също е начина на използване на канализационната система, нейната конструкция и обема на резервоара. В повечето случаи периодът между две почиствания може да бъде 1-3 години.

В днешно време има няколко варианта за почистване на септични ями

  • Химическо почистване на септична яма

За този вид почистване се използват специални химикали с високо съдържание на киселини и основи, които разтварят наслояванията по стените и дъното на резервоара.

Ефектът от почистването е видим веднага, но химикалите не могат да се използват в системи с биофилтри и бактерии, тъй като киселините и алкалните убиват всички бактерии, отговорни за обработката на органични вещества. Освен това силните реагенти могат да корозират пластмасови и метални резервоари, така че най-често се използват само за бетонни септични ями.

Има и друга опасност от химическото почистване на септичните ями. Например възможността тези химикали да попаднат в почвата и подпочвените води. Това може да се случи през микродупки в стените на резервоара и да последва отравяне на околната среда. Киселините и основите могат сериозно да навредят на здравето на хората и животните, да унищожат растенията в околността, така че е напълно ясно защо е добре да се отказва този вид почистване.

  • Механично почистване на септична яма

Може да се извърши с помощта на професионална канализация или самостоятелно.

В този случай с помощта на помпена станция натрупаните отпадъци се изпомпват от резервоара. След което е необходимо да се отстранят твърдите отлагания от стените и дъното на септичната яма.

Процедурата се извършва ръчно с помощта на твърди четки или подобни устройства, като се обръща особено внимание на филтрите и компресорите, в които могат да се забият отломки. След това се препоръчва да напълните резервоара с хладна вода и да го изпомпите, което ще премахне напълно всичко останало. По време на почистване, временно не използвайте канализацията.

Често срещани грешки при поддръжка на септична

Санитарни отпадъциЗа да защитите септичната система, внимавайте какво изхвърляте в нея, като тампони, дамски превръзки, пелени за еднократна употреба или бебешки кърпички. Тези предмети не се разлагат достатъчно в септичната яма и могат да причинят запушвания.
Мазнина в септичната ямаНе изливайте мазнина по мивката или в която и да е тръба, която води до септичната система. Мазнината се втвърдява и с течение на времето запушва тръбите. Събира се в септичната яма и в крайна сметка блокира дренажното поле. 
Изхвърляйте боклуците в контейнерПлодове, зеленчуци и остатъци, парченца кости, месо и тн.. Тези храни не се разлагат в естествената среда на септичната яма, вместо това те се натрупват и причиняват запушване и дренажни полета.
Поддръжка на чиста септична ямаНе чакайте, докато септичната яма се запуши, за да решите, че е време да я почистите. Препоръчваме да изпомпвате ямата на всеки пет до седем години, в зависимост от това колко хора живеят във вашата къща и колко вода се използва.
Добавки за септична ямаСептичната система не изисква добавки, за да функционира правилно.

Още за нашите услуги: Поддържане на чисти септични ями.

Последни публикации

За

Защо трябва да се почиства една септична яма

Септичната яма е тих герой в нашите домове, играеща ключова роля в ефективната работа на канализационната система. Да създадем дълбоко разбиране за нейната важност и какво я прави толкова неотменна. Септичната яма не е просто дупка в земята; тя е жизнено важен филтър, задържащ и пречистващ отпадъците, преди те да достигнат околната среда. Да я […] Вижте повече
лесни и безопасни методи за отпушване на канала

6 лесни и безопасни метода за отпушване на канала

Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат […] Вижте повече
Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение. Наводнения на мазетата се случват след покачване на подпочвените води, след проливни дъждове, също в резултат на ВиК аварии. В резултат на това могат да бъдат нанесени значителни щети на целия подземен етаж на сградата. Случват се повреди на електрическите инсталации, на телефонните линии, развалят се мебелите. В подобни случаи […] Вижте повече