Knalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Поддържане на чисти септични ями – част 1

Поддържане на чисти септични ями

Честотата на почистване на септичната яма зависи от начина на поддържане на чисти септични ями. От значение също е начина на използване на канализационната система, нейната конструкция и обема на резервоара. В повечето случаи периодът между две почиствания може да бъде 1-3 години.

В днешно време има няколко варианта за почистване на септични ями.

  • Химическо почистване на септична яма

За този вид почистване се използват специални химикали с високо съдържание на киселини и основи, които разтварят наслояванията по стените и дъното на резервоара.

Ефектът от почистването е видим веднага, но химикалите не могат да се използват в системи с биофилтри и бактерии, тъй като киселините и алкалните убиват всички бактерии, отговорни за обработката на органични вещества. Освен това силните реагенти могат да корозират пластмасови и метални резервоари, така че най-често се използват само за бетонни септични ями.

Има и друга опасност от химическото почистване на септичните ями. Например възможността тези химикали да попаднат в почвата и подпочвените води. Това може да се случи през микродупки в стените на резервоара и да последва отравяне на околната среда. Киселините и основите могат сериозно да навредят на здравето на хората и животните, да унищожат растенията в околността, така че е напълно ясно защо е добре да се отказва този вид почистване.

  • Механично почистване на септична яма

Може да се извърши с помощта на професионална канализация или самостоятелно.

В този случай с помощта на помпена станция натрупаните отпадъци се изпомпват от резервоара. След което е необходимо да се отстранят твърдите отлагания от стените и дъното на септичната яма. Процедурата се извършва ръчно с помощта на твърди четки или подобни устройства, като се обръща особено внимание на филтрите и компресорите, в които могат да се забият отломки. След това се препоръчва да напълните резервоара с хладна вода и да го изпомпите, което ще премахне напълно всичко останало. По време на почистване, временно не използвайте канализацията.

Още за нашите услуги: Поддържане на чисти септични ями.