Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Почистване на септична яма

Почистване на септична яма

Септичната яма е цялостна пречиствателна станция за отпадни води

Всъщност, септичната яма е устройство, при което утаяването и механичното пречистване на водата се извършва до определено ниво на чистота. Тя обаче е само част от системата и освен нея има елементи, които са еднакво необходими по въпроса с пречистването на водата и цялостното почистване на септична яма. Това са филтрационни полета, филтърни кладенци, окопи.

Тяхната задача е да пречистват водата до състояние, в което тя може да бъде изпратена в околната среда – и няма как да се направи без тях. Също така, вместо филтрационни полета, се използват съоръжения за последващо третиране на инсталациите.

Тук си струва да се каже, че проблемът се крие именно в прехвърлянето на очакванията от пречиствателната станция към нейната част – септичната яма.

Тоест човек, закупувайки септична яма, вярва, че е завършил напълно своята система за пречистване на битови отпадъчни води и не трябва да прави нищо друго. Това води до неприятни открития, свързани със законодателството относно изискванията за опазване на околната среда.

Септичната яма не изисква поддръжка – мит

В допълнение към изпомпването на утайки, септичната яма, както всеки друг механизъм, изисква редовна поддръжка. Той не представлява нищо супер сложно, но не бива да го пренебрегвате, за да не генерирате нови митове, че септичните ями изобщо не са толкова издръжливи, както казва производителят.

Най-капризните се считат за летливи септични ями, които включват набор от механични сензори. Тяхното състояние трябва да се следи чрез проверка на всеки 4 месеца или дори по-често. Това ще спести разходи за ремонт и ще удължи живота на уреда.

Септичната яма пречиства отпадъчните води до 60% – не е така

Това не е мит, а по-скоро дезинформация. Да, наистина, септична яма може да пречиства водата до 60%, но за това септичната яма трябва да използва специални микробиологични препарати в работата си и не всеки модел има такава възможност.

Конвенционалната септична яма пречиства водата с 40-45%.

Колкото повече нива на почистване на септична яма са осигурени, толкова по-чиста е водата на изхода от нея. Но във всеки случай тя ще се нуждае от допълнително пречистване на почвата.