Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

Първа помощ при запушен канал или мивка

запушването на мивката

Първа помощ при запушен канал на мивката – няколко прости начина

Възможно е, за да се почисти запушеният канал в кухненската мивка, ще са Ви достатъчни следните прости и абсолютно безвредни за тръбите (всякакъв вид) действия и няма да се нуждаете от допълнително взимане на други мерки

Метод 1. Почистване на тръбите с вряща вода или гореща вода.

Може би това е мярка за самата първа помощ, която често е достатъчно, за да елиминира запушен канал. Ако тръбите са стоманени, налейте около 1 литър вряща вода в дренажния отвор и изчакайте 20 минути. За да почистите пластмасовите тръби, просто оставете горещата вода от чешмата да тече в канала 20 минути (температурата на водата не трябва да надвишава 60 градуса). Запушването трябва да се изтече по канализацията. Проверете резултата от пускането на малка струя вода.

Не помогна ли? Тогава опитваме друг метод.

Метод 2. Как да се почистят тръбите от запушвания с помощта на бутало

Плътно затваряме всички преливни отвори в мивката с мокър парцал, за да блокираме въздушния поток и да осигурим хидравличен стълб. Натискаме буталото към отвора за оттичане, а след това рязко го дърпаме към нас. Повтаряме тези действия няколко пъти, за да „разбием тапата“ и да я раздробим на малки части. Проверете резултата, като освободите малък поток вода. Оставяме горещата вода да тече за няколко минути, така че запушването безопасно да изтече в канализацията.

Как да отпушим мивката на кухнята в няколко лесни стъпки?

Случвало ли ви се е при миене на чиниите парчета храна да паднат по тръбата, което да я запуши?

Това е нещо много досадно, защото ни пречи да продължим да мием и миризмите, които се отделят, не са толкова приятни. Ако някога сте се сблъсквали с този проблем, ние сме тук, за да ви представим няколко лесни начини да отпушите мивката си с материали в домашни условия.

Почистване на тръбите при запушен канал

Канализационните тръби в кухнята могат да се запушат по няколко причини:

 1. Попаднали в тръбите чужди предмети, причиняват запушване. Това може да бъде коса, мазнини, остатъци от храна, парцали, гъби, плътна хартия и др.
 2. Появата на неорганични и органични утайки по вътрешните стени на тръбите.
 3. Появата на значителни драскотини вътре в тръбата поради механични повреди, които пречат на изтичането на вода, и са предпоставка за задържане на отпадъци.
 4. Неправилно избраният ъгъл на наклон на канализационната тръба, както и прекомерното количество нейни завои, които възникват в резултат на неквалифициран монтаж.

Спрямо мястото на запушване, как да се справим с проблема?

 1. При запушване на мивката, първото, което трябва да проверите, е цедката над канала. Извадете я и проверете за храна и лепкави остатъци, за да се уверите, че не е това причината за запушването. Ако частиците са малки, обърнете цедката с главата надолу и издухайте водата през нея.
 • Ако останат упорити парченца, просто накиснете цедката в малко топла сапунена вода за известно време или дори за една нощ, а след това е време да се справите с четка.
 • Четката за зъби може да върши чудеса. Бъдете сигурни, че е чиста четка – накиснете я във водороден прекис или топла вода с белина, ако не е стерилна. Когато сте готови, напръскайте върху четката малко препарат за чинии и почистете цедката.
 1. Вашата кухненска мивка може да не е сериозно запушена. При това положение можете да развиете сифона с отвертка и гаечен ключ, като подготвите предварително купа или кофа за събиране на мръсна вода. Почистете замърсяването с парцал с дълга дръжка. Изплакнете добре от остатъци от мазнини. Поставете го отново на място и оставете горещата вода да почисти тръбите.
 2. Ако проблемът не може да бъде отстранен, помислете за използването на вакуум помпа. Тя може да се закупи от всеки от всеки строителен хипермаркет или специализиран магазин. По-евтини модели могат да се намерят и в кварталните железарии. Работата с вакуум помпата е лесна и не е нужно специално обучение.

Първа помощ при запушен канал на мивката 

Почистване с гореща вода 

За стоманени тръби може да се използва вряща вода. Тя се излива в дренажния отвор и се изчаква около 20 минути. За пластмасови тръби се използва гореща вода. Резултата може да се провери чрез пускането на малка струя вода. 

Почистване с помощта на бутало 

Първо, е необходимо да блокираме въздушния поток. Това става чрез поставяне на мокър парцал върху преливните отвори. Буталото трябва да бъде притиснато към отвора. С движения нагоре-надолу тапата ще бъде разбита. 

Причини за запушване на мивката в кухнята 

 • Неправилен ъгъл на канализационната тръба; 
 • Поява на драскотини поради механични повреди;
 • Попадане на чужди предмети в тръбите.

Към услугата: Отпушване на канали – машинен способ

запушен канал

Последни публикации

За

Защо трябва да се почиства една септична яма

Септичната яма е тих герой в нашите домове, играеща ключова роля в ефективната работа на канализационната система. Да създадем дълбоко разбиране за нейната важност и какво я прави толкова неотменна. Септичната яма не е просто дупка в земята; тя е жизнено важен филтър, задържащ и пречистващ отпадъците, преди те да достигнат околната среда. Да я […] Вижте повече
лесни и безопасни методи за отпушване на канала

6 лесни и безопасни метода за отпушване на канала

Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат […] Вижте повече
Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение

Отводняване на мазета при наводнение. Наводнения на мазетата се случват след покачване на подпочвените води, след проливни дъждове, също в резултат на ВиК аварии. В резултат на това могат да бъдат нанесени значителни щети на целия подземен етаж на сградата. Случват се повреди на електрическите инсталации, на телефонните линии, развалят се мебелите. В подобни случаи […] Вижте повече