Kanalihit

Телефон - 0876798701

Телефон - 02 995 09 09

email: kanals@abv.bg

Последвайте ни:

6 лесни и безопасни метода за отпушване на мивката в банята

отпушване на мивката в банята Всекидневното използване на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че  комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат ефективни, техният високотоксичен състав ги прави потенциално опасни както за вас, така и за околната среда. В такива случаи, предлагаме ви няколко други начина за отпушване на каналите в банята, които може да опитате преди да използвате специализирани препарати или да потърсите професионална помощ. Въпреки че в статията се спираме на банята, запушените мивки са почти универсален проблем и заради това, решенията които ви предлагаме са приложими за целия дом, но най-вече са проверени и доказали се през годините, евтини, лесно приложими и не предполагат употребата на  абразиви или опасни химикали.
  • Сода бикарбонат и оцет за отпушване на мивката в банята

Това е един от най-старите и най-надеждни методи за отпушване на мивката в банята. За него просто смесете 1/3 чаша обикновена сода бикарбонат със същото количество оцет. Сместа би трябвало да започне да се пени веднага, заради химическата реакция между киселина и основа и именно тогава трябва да се изсипе в канала. Или просто изсипете содата внимателно в канала, последвана от киселината. Започналата вече реакция ефективно помага да се отстранят натрупаните косми и нечистотии и е най-добре сместа да бъде оставена да действа поне за един час, като след това промийте мивката с гореща вода.
  • Сода бикарбонат и сол

Друг стар и добре изпитан метод е комбинацията между готварска сода и обикновена сол. За целта и двете се смесват по равни количества и се изсипват в мивката. Трябва да изчакате не по-малко от 15 минути, след което в мивката се излива предварително завряла вода. Тези три компонента създават една доста агресивна химическа реакция, която спокойно може да прочисти някои от по-сериозните проблеми довели до нуждата от отпушване на мивката в банята, които се получават редовно.
  • Вряла вода

Използването на вряла вода работи изненадващо добре при някои по-леки запушвания, особено такива, които са в резултат на натрупването на луга от сапуни, но не и при по-сериозните, при които оттичането на водата е максимално затруднено и няма да има почти никакъв ефект от изливането й. При този метод предварително загрятата вода се излива в мивката на няколко части, за максимална ефективност и при него почти веднага ще може да се уверите дали е бил ефективен.
  • Сух и мокър вакуум за отпушване на мивката в банята

Уредите за  почистване с опция за едновременно сух и мокър вакуум са идеална опция при възникването на особено упорити задръствания в мивката. Единственото, което ще трябва да пригодите е някакъв вид накрайник за маркуча на вакуумната чистачка, който да може да засмуче натрупванията, като най-подходящо би било да се използва горната част на пластмасова бутилка от вода или гумен накрайник като плунжер. Настройте машината си на-най високото ниво мокро почистване и я оставете да свърши останалото. Мощността й на засмукване обикновено е достатъчно голяма, за да отстрани каквито и да са натрупвания в канала.
  • Вряла вода и препарат за съдомиялни

Тази комбинация също се е доказала като достатъчно ефективна, но най-вече при разбиването на по-мазни натрупвания в канала и въпреки, че не е наложително, използването на плунжер ще ви улесни още повече. Към предварително загрятата до кипване вода се добавят 2-3 супени лъжици препарат за съдомиялна машина. След това сместа се излива бавно в мивката, за да може да разбие мазнината, която държи натрупванията в една компактна маса. Ако използвате много мазнини при готвене или козметиката ви съдържа природни масла, регулярното използване на този метод ще предотврати повторото запушване.
  • Крем от тартар
Т.нар. „крем от тартар“, още познат като калиев битартрат е вторичен продукт, който се получава при винопроизводството. Той се намира в прахообразна форма и при смесването му с киселина се получава реакция. Която използваме едновременно в пекарството и като почистваща съставка. При този метод се смесват равни части сода бикарбонат, крем от тартар и сол. Содата и солта ще разбият натрупванията, докато калиевият битартрат почиства ефективно метални части. Сместа се изсипва внимателно в сифона. Добавя се малко количество оцет и се оставя да подейства минимум за един час. След което се промива с вряла вода на няколко пъти.
Други потенциални средства и техники
Методите, които изброихме, въпреки че в по-голямата си част са свързани с използването на някаква смес, не правят излишни конвенционалните уреди. Като например добре познатия плунжер, който може да разбие натрупванията, водопроводна сонда. Змия или просто ръчно направен инструмент от закачалка за дрехи. Който може да се използва за закачане и изкарване на натрупани замърсявания от канала. Разбира се, ако нищо от това не помогне и се окаже, че проблемът е по-сериозен. Винаги е най-добре да се обърнем към професионална водопроводна помощ.
Как да се предпазим в бъдеще
Както с повечето проблеми, най-доброто лекарство е самата превенция. Някои прости неща, с които бихте могли да си помогнете, за да предотвратите запушванията на мивката в банята  са:
  • използвайте предпазителя за коса на мивката, тъй като космите ни са едни от най-честите причинители на запушвания, особено в банята
  • употребата на козметика с масла, която се измива. Би могла след време да позволи да се акумулират достатъчно натрупвания, за да се стигне до запушване
  • сапунената луга, която се натрупва в каналите, както при използване на мивката, така и на душа ви. Би могла да се избегне, ако се премине към използването на синтетичен или течен сапун
 

Последни публикации

отпушване на мивката в банята

6 лесни и безопасни метода за отпушване на мивката в банята

Всекидневното използване на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки, че  комерсиално предлаганите препарати могат да […] Вижте повече
измиване на улици

5 неочаквани ползи от качествено измиване на улиците

Често си мислим, че единствената полза от качественото измиване на улици, е премахването на замърсявания и прах. И въпреки, че това несъмнено е така, истината е, че ползите от измиването на улиците са повече, отколкото сме свикнали да възприемаме. В зависимост от естеството на ползите, пожем да ги групираме в 5 различни категории: ЗдравеНищо не […] Вижте повече
Поддържане на септичните ями чисти

Поддържане на септичните ями чисти – част 2

При механичното поддържане на септичните ями чисти, за да извършите процедурата сами, ще Ви е нужно специално оборудване и ще са Ви нужни и познания за канализационната система, както и търпение, за да извършите всичко правилно. Каква опасност може да има при този вид почистване на септична яма? Пластмасовите резервоари могат да се повредят при […] Вижте повече