Някои хора извършват собствено изчистване на септична яма с помощта на специални биологични агенти. Те могат да бъдат закупени в специализирани магазини. Тези средства в своето действие са подобни на тези процеси, които протичат в самия септичен резервоар.

Съдържащите се в препаратите активни микроорганизми, попадайки в плодородна среда за себе си, започват активно да изяждат утайката.

Биологично почистване на утайки в септичните ями

Имайте предвид, че бактериите не унищожават напълно всички дънни утайки. Следователно, след като сте решили изчистване на септична яма с тяхна помощ, трябва да разберете, че след известно време все пак ще трябва да направите механично почистване на утайката. Но микроорганизмите значително ще намалят количеството му в контейнера, което означава, че ще трябва да прибегнете до помощта на специалисти или да го направите сами много по -рядко от обикновено. Когато населявате септична яма с колония от микроорганизми, трябва да се спазват редица условия.

Първо, голямо количество вода трябва да се излее в резервоара за съхранение веднага след добавяне на бактерии. Ако ямата се остави да изсъхне за известно време, колонията ще умре и разходите ще бъдат пропилени.

Второ, след колонизация с полезни бактерии е строго забранено добавянето на хлор или вещества, съдържащи този елемент към системата, тъй като той ще убие цялата микрофлора и разходите отново ще бъдат напразни.

В заключение отбелязваме, че без значение какъв метод за изчистване на септична яма е избран от собственика на къщата, това трябва да се прави редовно и ефективно. Биологичните добавки ще помогнат за премахването на излишните дънни утайки, но все пак трябва да се извършва общо почистване в резервоара за съхранение веднъж годишно. Това ще поддържа системата в ред.

Как да разберем, че септичната яма е запушена?

Признаци, че почистващата система е леко запушена:

Call Now Button