Запушените канали са един от най-често срещаните водопроводни проблеми, които се срещат в дома или бизнеса. Въпреки това, запушените канали могат да бъдат едно от онези трудни неща, които могат да се появят внезапно и ако не се справят бързо, могат да прераснат в скъп и вреден проблем за целия имот.

Какво може да причини запушване на канал?

Една от причините при запушен канал са корените на дърветата, които могат да попречат на гладката работа на вашата канализационна система. Привлечени от топлината и влагата, корените на дърветата се промъкват през малки пукнатини в тръбата, която е богата на хранителни вещества, по този начин корените растат и създават запушването. Тоалетна хартия или други отпадъци се захващат по корените, което допълнително запушва канала.

Дренажите могат да се запушат по редица причини, най-честите са:

Признаци, че имате запушен канал:

Неприятна миризма

Първият признак, който може да забележите, е необичайна миризма. В повечето случаи това е миризма на отпадъчни води.

Преливащ канал

Ако канализацията ви прелива, това означава, че сте изправени пред запушване.

Канализационни звуци

Буботещите звуци показват, че водата се обединява и тласка към тръбата.

Бавно източване на водата

Когато изпразвате мивка или тоалетна, може да забележите, че водата се събира по-дълго от очакваното. Проблемът се влошава, което предполага, че запушването става по-голямо и сериозно.

Как да отпушите канала сами?

Запушените канали обикновено изискват вниманието на специалист, но има няколко прости домашни средства, които можете да опитате сами при запушените канали. Следните прости методи могат да бъдат ефективни за отпушване на канализацията ви:

1. Бутало

Напълнете мивката си наполовина и се уверете, че не носите най-любимите си дрехи. Преди да натиснете буталото, уверете се, че в него има достатъчно вода (не само въздух), тъй като ще използвате налягането на водата, за да изчистите запушването.

Поставете буталото напълно над отвора на мивката и натиснете бавно, но здраво. Повторете, ако забележите, че водата е започнала да се оттича бавно. Ако се оттича бързо, успешно сте изчистили запушването.

2. Закачалка

Изправете телена закачалка и огънете единия край, за да създадете малка кука. Обработете запушванията покрай капака на дренажа, за да премахнете космите или остатъци. След това пуснете гореща вода, за да накарате всичко отново да се движи свободно. Тази техника е най-ефективна, когато запушването се намира в първите 5 – 10 см от канала.

3. Вряла вода

Ако запушеният дренаж е причинен от натрупване на мазнини, тогава най-простото средство е да излеете гореща вода в канала. Водата от чешмата вероятно не е достатъчно гореща (тъй като мазнината се е натрупала въпреки чешмяната вода), така че е най-добре първо да сварите малко вода в чайник или голяма тенджера и просто да я излеете бавно в канализацията.

Въпреки това, ако имате PVC тръби, това не се препоръчва, тъй като врящата вода има потенциал да причини повреда на тръбите. Може да се наложи да излеете гореща вода в канализацията си няколко пъти, оставяйки водата да се охлади между тях, преди да помогне за премахване на запушването.

4. Кола/Пепси

Кока-колата или пепси често са по-добри за дренажа, отколкото за лигавицата на стомаха ви поради киселинното си съдържание. За някои запушвания работи също толкова добре, колкото прахчетата за отстраняване на запушвания в търговската мрежа. Кока-Кола или Пепси на стайна температура могат да се излеят бавно в канализацията. Оставете го за час или два, преди да изплакнете с гореща вода.

5. Сода за хляб и оцет

Поръсете малко пакетче сода за хляб в канализацията, последвано от здравословна доза оцет. Това ще го издуха в канализацията. Най-добре е да го оставите за една нощ и след това да изплакнете с гореща вода на сутринта. Това може да бъде ефективно при разграждането на по-упорита, твърда материя с течение на времето. Други подобни подходи включват сода за хляб и сол с гореща вода.

Може да мислите, че ще се справите сами. Но това не винаги работи. Разбира се, можете да опитате да отпушите запушените тръби с помощта на закупен от магазина препарат, но понякога тези химикали могат да бъдат вредни за някои видове канализационни тръби. Други методи също могат да причинят значителни повреди на тръбите, което от своя страна ще доведе до по-скъпи ремонти. И обратното, професионален водопроводчик, който е запознат с всички стъпки и техники, ще гарантира, че вашите тръби са чисти, без да създава допълнителни проблеми за водопроводната система.

Лицензираните фирми, каквато е Пайп Строй Груп – предлагащи отпушване на канали, също имат достъп до скъпо оборудване за отводняване и почистване. По този начин няма да ви се налага да плащате разходите за закупуване или наемане на такова оборудване.

Call Now Button