Обновено на: 26.06.2024

Първа помощ при запушен канал на мивката – няколко прости начина

Възможно е, за да се почисти запушеният канал в кухненската мивка, ще са Ви достатъчни следните прости и абсолютно безвредни за тръбите (всякакъв вид) действия и няма да се нуждаете от допълнително взимане на други мерки

Метод 1. Почистване на тръбите с вряща вода или гореща вода.

Може би това е мярка за самата първа помощ, която често е достатъчно, за да елиминира запушен канал. Ако тръбите са стоманени, налейте около 1 литър вряща вода в дренажния отвор и изчакайте 20 минути. За да почистите пластмасовите тръби, просто оставете горещата вода от чешмата да тече в канала 20 минути (температурата на водата не трябва да надвишава 60 градуса). Запушването трябва да се изтече по канализацията. Проверете резултата от пускането на малка струя вода.

Не помогна ли? Тогава опитваме друг метод.

Метод 2. Как да се почистят тръбите от запушвания с помощта на бутало

Плътно затваряме всички преливни отвори в мивката с мокър парцал, за да блокираме въздушния поток и да осигурим хидравличен стълб. Натискаме буталото към отвора за оттичане, а след това рязко го дърпаме към нас. Повтаряме тези действия няколко пъти, за да „разбием тапата“ и да я раздробим на малки части. Проверете резултата, като освободите малък поток вода. Оставяме горещата вода да тече за няколко минути, така че запушването безопасно да изтече в канализацията.

Как да отпушим мивката на кухнята в няколко лесни стъпки?

Случвало ли ви се е при миене на чиниите парчета храна да паднат по тръбата, което да я запуши?

Това е нещо много досадно, защото ни пречи да продължим да мием и миризмите, които се отделят, не са толкова приятни. Ако някога сте се сблъсквали с този проблем, ние сме тук, за да ви представим няколко лесни начини да отпушите мивката си с материали в домашни условия.

Почистване на тръбите при запушен канал

Канализационните тръби в кухнята могат да се запушат по няколко причини:

  1. Попаднали в тръбите чужди предмети, причиняват запушване. Това може да бъде коса, мазнини, остатъци от храна, парцали, гъби, плътна хартия и др.
  2. Появата на неорганични и органични утайки по вътрешните стени на тръбите.
  3. Появата на значителни драскотини вътре в тръбата поради механични повреди, които пречат на изтичането на вода, и са предпоставка за задържане на отпадъци.
  4. Неправилно избраният ъгъл на наклон на канализационната тръба, както и прекомерното количество нейни завои, които възникват в резултат на неквалифициран монтаж.

Спрямо мястото на запушване, как да се справим с проблема?

  1. При запушване на мивката, първото, което трябва да проверите, е цедката над канала. Извадете я и проверете за храна и лепкави остатъци, за да се уверите, че не е това причината за запушването. Ако частиците са малки, обърнете цедката с главата надолу и издухайте водата през нея.
  1. Вашата кухненска мивка може да не е сериозно запушена. При това положение можете да развиете сифона с отвертка и гаечен ключ, като подготвите предварително купа или кофа за събиране на мръсна вода. Почистете замърсяването с парцал с дълга дръжка. Изплакнете добре от остатъци от мазнини. Поставете го отново на място и оставете горещата вода да почисти тръбите.
  2. Ако проблемът не може да бъде отстранен, помислете за използването на вакуум помпа. Тя може да се закупи от всеки от всеки строителен хипермаркет или специализиран магазин. По-евтини модели могат да се намерят и в кварталните железарии. Работата с вакуум помпата е лесна и не е нужно специално обучение.

Как да действаме при запушен канал на тоалетна?

Никой не се радва на запушен канал. Отчасти ни е ясно как да се справим със запушен канал на мивка в банята или запушен канал в кухнята, но как да действаме при запушен канал на тоалетна?

При запише канал на тоалетната може да приложим всяко знание за отпушване, което вече имаме. Можем да използваме бутало, водопроводна змия или пък гореща вода и препарат. Освен това, старите методи с химическите опасни препарати също са актуални. Разбира се, ако не можем да се справим със запушения канал в банята, или на което и да е друго място, трябва да се свържем с фирма, която специализира точно в тези ВиК услуги, за да си спестим нерви, а и за да не повредим тръбите и канализацията.

Първа помощ при запушен канал на мивката 

Почистване с гореща вода 

За стоманени тръби може да се използва вряща вода. Тя се излива в дренажния отвор и се изчаква около 20 минути. За пластмасови тръби се използва гореща вода. Резултата може да се провери чрез пускането на малка струя вода. 

Почистване с помощта на бутало 

Първо, е необходимо да блокираме въздушния поток. Това става чрез поставяне на мокър парцал върху преливните отвори. Буталото трябва да бъде притиснато към отвора. С движения нагоре-надолу тапата ще бъде разбита. 

Причини за запушване на мивката в кухнята 

  • Неправилен ъгъл на канализационната тръба; 
  • Поява на драскотини поради механични повреди;
  • Попадане на чужди предмети в тръбите.

Към услугата: Отпушване на канали – машинен способ

запушен канал
Call Now Button