Друга особеност на човека е жаждата да живее според принципа – за всеки случай.

Всъщност, ако интервюирате съседите на сайта, можете да разберете, че не всички от тях имат „плаваща“ септична яма през пролетта. И няма съмнение, че мнозинството е инсталирано без спазване на нормите.

И тъй като с тях не се е случило нищо ужасно, тогава защо излишна презастраховка?

Има дори някои статистически данни, показващи, че 70-80% от септичните ями, монтирани без бетонна замазка, не са мръднали по време на експлоатацията си от няколко години.

В крайна сметка силен аргумент по този въпрос е, че само празен септичен резервоар може да плува и в живота обикновено има някакъв обем отпадъчни води в него. При нормална работа и достатъчен приток на вода в септичната яма, тя винаги ще бъде натоварена и винаги ще бъде смачкана от собственото си тегло.

Обикновено обаче хората имат доста лоша представа за пълната гама от възможни проблеми – по избор, но напълно възможно:

-Земята непрекъснато се движи и в нея има постоянно движение на вода. Това движение може или не може да повлияе на положението на септичната яма;

-Почвата замръзва неравномерно през есенните и зимните месеци. Тази неравномерност става причина септичната яма да води, усуква, накланя, преобръща се на една страна.

Изглежда, че не е твърде голям проблем, ако септичната яма е обърната настрани. Но комуникациите са свързани с него! И следователно, дори и малкото изместване може да причини разкъсване на тръбопровода, образуване на отклонения и водни джобове. И всичко това влияе върху скоростта на потока вода в септичната яма. Така се образуват запушвания и това води до замръзване на тръбите през зимния студен сезон.

И сега най-важното. Въпросът е всъщност заслужава ли си септичната яма?

Собственикът на септична яма спестява върху бетонна замазка, но какво точно ще спести? Четири торби цимент струват много по -евтино от подмяната на скъпи комунални линии. Дори да им добавим времето (което е пари!) Спестено от отказа от работата по запълване на основата за септичната яма.

Не забравяйте да прикрепите пластмасови септични ями към бетонна замазка или други задържащи елементи – това е евтино, ефективно и надеждно.

Call Now Button