Септичните ями са резервоари, които могат да бъдат свързани към водопроводната система на дома. Те често се използват в райони, където обществените канализационни линии не са инсталирани или се използват. Ако имате септична яма, не забравяйте да поддържате резервоара чист, като го изпомпвате редовно. Ето всичко, което трябва да знаете за поддържането на резервоара чист.

Защо трябва да почиствате септична яма?

Редовното почистване на септичната яма е от ключово значение за поддържането на функционалността и ефективността на цялата система за отопление в дома ви. Когато отпадъците се отделят от водата, те се натрупват на дъното на септичната яма и с времето запълват пространството в нея. Това притиска капацитета й и води до ограничаване на функциите й.

След като отпадъците се разлагат, образуват гъста слуз, наречена утайка, която се натрупва в септичната яма. Този материал затруднява процеса на отделяне на течността от отпадъците и може да предизвика проблеми с дренажната система. Изпомпването на септичната яма е необходимо, за да се премахне тази утайка и да се предотврати затруднението на процеса на отделяне на течността, която трябва да бъде отведена към дренажното поле.

Незабавното почистване на септичната яма предотвратява претоварване и затруднения във функционирането на системата. Така се осигурява ефективно отделяне на течността и отпадъците, което поддържа нормалното функциониране на септичната система и предотвратява евентуални изтичания или повреди, които могат да засегнат двора или околната среда.

Изпълнението на редовни проверки и почиствания на септичната яма осигурява дългосрочна работоспособност на цялата система и спомага за запазване на здравето и комфорта на дома ви.

А когато промивате тоалетна в дома си, използвате вода, за да вземете душ или пуснете пералнята, използваната вода и отпадъците се транспортират до вашата септична яма. Септичната яма е проектирана така, че течността, като вода, може да се отвежда от резервоара към дренажно поле. Но отпадъците потъват на дъното на резервоара и остават.

Тъй като отпадъците започват да се разпадат, те се превръщат в слуз или материал, подобен на утайка. Изпомпването на резервоара премахва тази утайка, предотвратявайки резервоара ви да се напълни толкова, че да не може да функционира или да прелее в двора ви.

Можете ли сами да почистите септична яма?

Почистването на септична яма изисква специализирани знания, оборудване и опит, които обикновено притежават професионалните фирми за септични системи. Въпреки че технически може да се опитате да изчистите септичната яма сами, има риск от неправилно изпълнение и небезпокойни последици. Има риск от повреда на септичната система, ако се изпълни неправилно почистването.

Технически можете сами да почистите септична яма. Професионалистите обаче не препоръчват да го правите. Почистването на септична яма е труден и сложен процес. Ако го направите неправилно, можете да повредите резервоара си, да изхвърлите неправилно отпадъците или да не извадите всички отпадъци от резервоара.

Трябва да наемете професионалист за почистване на вашата септична яма по много причини. Професионалист може бързо и лесно да намери вашия резервоар и да го разкопае. Професионалистът разполага с необходимите инструменти за правилно изпомпване на резервоара. Професионалистът също има знанията и обучението, за да премахне всички отпадъци от вашия резервоар и да ги изхвърли правилно.

Колко често трябва да се почиства резервоарът ви?

Трябва редовно да изпомпвате септична яма, за да я поддържате чиста. Това може да ви накара да се чудите колко често трябва да се изпомпва резервоарът ви.

Различни фактори влияят на честотата, с която вашият резервоар трябва да се изпомпва, като например размерът на резервоара, размерът на вашия дом, броят на хората, живеещи там, количеството отпадъци от вашите домакински продукти и дали използвате ензими или бактерии във вашия резервоар.

Специалист по септична яма може да прецени колко често трябва да се изпомпва резервоарът ви въз основа на тези фактори.

Как да разберете кога резервоарът ви предстои за почистване?

В допълнение към професионалиста , който ви предоставя прогнозен график за изпомпване, вашият резервоар може също да ви предостави знаци, че трябва да бъде почистен.

Когато резервоарът ви трябва да бъде изпомпан, водата може да започне бавно да се оттича от дома ви. Може да забележите, че водата се събира около краката ви под душа или водата от мивката, която бавно се оттича, когато миете чиниите.

Друг знак, че вашата септична яма трябва да бъде изпомпана, са миризмите. Когато резервоарът ви е пълен, може да има миризми. Тези миризми може да присъстват в двора около резервоара или миризми могат да пътуват през тръбите в дома ви и може да усетите миризми близо до канализацията си.

И накрая, ако резервоарът ви е просрочен за изпомпване, резервоарът ви може да започне да прелива. Когато това се случи, ще видите локви или събиране на вода и отпадъци в двора си около септичната яма. Уверете се, че знаете къде се намира резервоарът ви, за да можете да следите всяка стояща вода в района.

Съвременни септични ями – предимства:

Надеждност: 

Модерните септични ями са изключително надеждни са и са устойчиви на атмосферни влияния и спукване

Удобство: 

Новите модели ями са направени да се изпомпват и почистват лесно. Те са най-често с две камери и се препълват по-бавно

Практичност:

Септичната яма се монтира дори на и в дворове с наклон или насип. Прилагат се и за къщи с голямо ползване на вода

В съответствие с еко-норми: 

Една модерна септична система е направена според изискванията на БДС и еко-нормите на МОСВ

Разлика между септичен резервоар и септична яма

Септичният резервоар и ямата са важни елементи в съвременната инфраструктура, особено в райони, където липсва централна канализация. Те играят ключова роля в събирането, обработката и управлението на отпадъчни води. В следващите редове ще разгледаме техните основни функции и важността им.

Септичният резервоар представлява контейнер, обикновено направен от бетон или полимерни материали, предназначен за събиране и задържане на отпадъчни води от домакинствата. Той играе ключова роля в процеса на пречистване на течностите, като част от тях се филтрират, а твърдите части се засаждат на дъното на резервоара. Този процес позволява чистата вода да се излива в околната среда, като същевременно се осигурява разграждане на течностите.

Ямата, от своя страна, служи за събиране на дъждовни води и оттичането им от повърхността. Това предотвратява наводнения и ерозии, като осигурява устойчиво управление на водите. Ямите често са оборудвани с филтри и отводнителни системи, които подпомагат в пречистването на събраните води преди те да бъдат изхвърлени в природата.

И двата елемента са от съществено значение за поддържане на екологичен баланс и защита на околната среда. Неговата поддръжка и периодично почистване са задължителни, за да се предотвратят проблеми и захранващи водни замърсявания. Така че, в съчетание, септичният резервоар и ямата играят важна роля в съхраняването и обработката на водите, гарантирайки здравословни и устойчиви общности.

Call Now Button