Запушена шахта на блок, на улица…

Това е сериозен проблем и всички сме наясно с това. През шахтите минава какво ли не и доста често се получават запушвания, които са причинени от попадане на всякакви боклуци, строителни материали, други предмети и т.н. Освен това, една запушена шахта  може да предизвика доста неприятна миризма, поради запушеността и разлагането на отпадъците в нея.

Задължителна профилактика и почистване на запушени шахти се прави два пъти в годината – пролетно и есенно време, а ако се налага, по всяко време на годината.

Как да се предотврати запушването на шахти

Ревизьонната шахта е предназначена за отпушване на канала и за отстраняване на боклуците, които се събират в него, тя е нещо като утайник за твърди частици, тиня и кал от канализацията. До шахтите винаги следва да има осигурен лесен достъп и капаците им  да се отварят леко. Почистването на шахти струва скъпо и се контролира от общината.

Отпушването им е свързано с време и парични средства. Затова, за да се предотврати запушването на шахтите е необходимо да се спазват  основни правила за профилактика на шахтите.

Често се случва при по-обилни валежи улиците да се наводнят, да преливат и се превръщат в реки и това се случва, защото каналите са запушват и не дъждът е причина, а човешката дейност, неправилно планиране или вид немърливо свършена работа. Експертите считат, че основната грешка е при планирането на самата канализация, което води до запушени шахти при дъжд например.

Отпушване на запушени шахти

На много места канализацията е много стара или поради някакви причини са се разместили канализационните тръби и са се получили запушвания. Решението е едно и то е изграждането на нови водопроводни и канализационни системи в градовете, за да се прекратят всички запушвания. И с редовна профилактика и добро гражданско съзнание, за това да се грижим и да сме внимателни, да не замърсяваме, заедно ще успеем и ще се радваме на чистота, добра проходимост и уреденост.

Как се отпушват шахти

Отпушването на шахти е задача, която изисква внимание и подходящи инструменти. Ето стъпки, които можете да следвате:

Подготовка за отпушване на шахти:

Отстранете покритието на шахтата внимателно, без да го повредите. Обикновено то е закрепено с винтове или засукващи механизми. Пригответе удобен контейнер, в който да съберете натрупаната мръсотия и вода от шахтата.

Използване на пръчка или въже:

Използвайте дълга пръчка или въже с кукла на края. Вкарайте пръчката или въжето в шахтата и опитайте да пробиете или издърпате заспали или замръзнали материали. Използване на прободна пръчка. Прободните пръчки са специални инструменти с остри върхове, които могат да проникнат и пробият заспалите материали.
Вкарайте прободната пръчка в заспалата област и нежно я въртете и вдигайте, за да раздробите пречката.

Използване на пистолет с вода под налягане (водоструйка):

Ако имате достъп до вода под налягане, може да използвате пистолет за вода или водоструйка, за да разклатите и отстраните заспалите материали.

Използване на вакуумна помпа:

Вакуумните помпи са устройства, които създават негативно налягане и могат да изтеглят заспалите материали от шахтата.

Химикал за разтваряне на твърди материали:

Ако проблемът е причинен от замръзнали материали, може да използвате специализирани химикали за разтапяне на лед и сняг.

Вентилация на шахтата:

Понякога проблемът може да се дължи на лоша вентилация в шахтата. Уверете се, че шахтата е правилно проветрена.

Как се отпушват запушени шахти

Профилактика и предпазване от бъдещи затлачвания:

След като успешно отпушите шахтата, разгледайте добре за причината за заспиването. Вземете мерки, за да предотвратите бъдещи заспивания, като поставите решетки или сита, които да задържат по-големите частици.

!Важно е да се подчертае, че отпушването на шахта може да бъде опасно, особено ако сте на непозната територия или работите в трудно достъпни места. Ако не сте сигурни във вашите способности или не разполагате с необходимото оборудване, е по-добре да потърсите помощ от професионален санитарен техник или екип.

Повече информация за отпушване и отводняване на септични ями.

Call Now Button