Използването на мивката в банята и натрупването на косми, сапун, паста за зъби и други химикали може да създаде много трудни за премахване натрупвания, които изискват малко повече грижи от това просто да се изсипе някакъв препарат или да използвате плунжера както всеки път. От друга страна, въпреки че комерсиално предлаганите препарати могат да бъдат ефективни, техният високотоксичен състав ги прави потенциално опасни както за вас, така и за околната среда. В такива случаи, предлагаме ви няколко други начина за отпушване на каналите в банята, които може да опитате преди да използвате специализирани препарати или да потърсите професионална помощ.

Оцет и сода бикарбонат

Това е един от най-старите и най-надеждни методи при запушване на мивката в банята. За него просто смесете 1/3 чаша обикновена сода бикарбонат със същото количество оцет. Сместа би трябвало да започне да се пени веднага, заради химическата реакция между киселина и основа и именно тогава трябва да се изсипе в канала. Или просто изсипете содата внимателно в канала, последвана от киселината. Започналата вече реакция ефективно помага да се отстранят натрупаните косми и нечистотии и е най-добре сместа да бъде оставена да действа поне за един час, като след това промийте мивката с гореща вода.

Сол

Друг добре изпитан метод е комбинацията между готварска сода и обикновена сол. За целта и двете се смесват по равни количества и се изсипват в мивката. Трябва да изчакате не по-малко от 15 минути, след което в мивката се излива предварително завряла вода. Тези три компонента създават една доста агресивна химическа реакция, която спокойно може да прочисти някои от по-сериозните запушвания, които се получават редовно.

Гореща вода

Използването на вряла вода работи изненадващо добре при някои по-леки запушвания, особено такива, които са в резултат на натрупването на луга от сапуни, но не и при по-сериозните, при които оттичането на водата е максимално затруднено и няма да има почти никакъв ефект от изливането й. При този метод предварително загрятата вода се излива в мивката на няколко части, за максимална ефективност и при него почти веднага ще може да се уверите дали е бил ефективен.

Вакуум помпа

Уредите за  почистване с опция за едновременно сух и мокър вакуум са идеална опция при възникването на особено упорити задръствания в мивката. Единственото, което ще трябва да пригодите е някакъв вид накрайник за маркуча на вакуумната чистачка, който да може да засмуче натрупванията, като най-подходящо би било да се използва горната част на пластмасова бутилка от вода или гумен накрайник като плунжер. Настройте машината си на-най високото ниво мокро почистване и я оставете да свърши останалото. Мощността й на засмукване обикновено е достатъчно голяма, за да отстрани каквито и да са натрупвания в канала.

Вряла вода и препарат за съдомиялни

Тази комбинация също се е доказала като достатъчно ефективна, но най-вече при разбиването на по-мазни натрупвания в канала и въпреки, че не е наложително, използването на плунжер ще ви улесни още повече. Към предварително загрятата до кипване вода се добавят 2-3 супени лъжици препарат за съдомиялна машина. След това сместа се излива бавно в мивката, за да може да разбие мазнината, която държи натрупванията в една компактна маса. Ако използвате много мазнини при готвене или козметиката ви съдържа природни масла, регулярното използване на този метод ще предотврати повторото запушване.

Други потенциални средства и техники

Методите, които изброихме, въпреки че в по-голямата си част са свързани с използването на някаква смес, не правят излишни конвенционалните уреди като например добре познатия плунжер, който може да разбие натрупванията, водопроводна сонда – змия или просто ръчно направен инструмент от закачалка за дрехи, който може да се използва за закачане и изкарване на натрупани замърсявания от канала. Разбира се, ако нищо от това не помогне и се окаже, че проблемът е по-сериозен, винаги е най-добре да се обърнем към професионална водопроводна помощ.

Call Now Button