Отпушване на сифона под мивката самостоятелно, като ефективен и несложен метод

Отпушване на сифона под мивката. Премахването на мръсотията и отпушването на сифона под мивката самостоятелно не е толкова трудно, колкото може да си представят онези, които никога не са се опитвали да го направят сами.

Особено този процес няма да създаде затруднения с широко разпространените в момента компактни бутилкоподобни сифони, главно пластмасови, чиито части са просто проектирани за лесна инсталация или демонтаж, удобство и простота на отвиване, почистване и последващо сглобяване.

Дизайнът на такъв сифон има специален резервоар (утаителна купа) за улавяне на мръсотия, хранителни отпадъци и големи твърди частици.

Технологията за отпушване и почистване на сифона е съвсем проста:

Не забравяйте да поставите дълбок съд под мивката за оттичане на водата и натрупаните отпадъчни води, купа или кофа.

Развийте ръчно капака на утаителната купа (дъното на купата на резервоара) по часовниковата стрелка или развийте капака с гаечен ключ, в зависимост от дизайна. Оставете водата и утайката да се оттичат в контейнер. Изключете резервоара за сифон от тръбата.

Почистете купата и другите части на сифона от отломки, изстържете мръсотията от стените, измийте ги с почистващ препарат и гъба. Проверете всички секции на дренажната тръба за замърсяване, например с тел с кука в края.

Тази тръба, която влиза в стената, се препоръчва да се пробие с тел или връв и с помощта на кука ще бъде възможно да се извадят косми и буци. Ако откриете силно запушване на сифона в канализационната тръба, трябва да използвате бормашина.

Следващите стъпки

Съберете всички части на сифона в обратен ред, като ги завъртите обратно на часовниковата стрелка и обърнете внимание на плътността на конеца. В същото време внимавайте и не прекалявайте, за да не се напука пластмасата, податлива на механични повреди. Не забравяйте да проверите дали гумените уплътнения са на мястото си.

Отворете крана, за да проверите дали водата в канализацията е нормална и дали няма течове в сифона.

В стари къщи и апартаменти можете да намерите чугунени или стоманени двуоборотни сифони с ревизия на коляното, чийто капак може да се премахне само с гаечен ключ. Понякога има PVC тръби със същия остарял дизайн, достъпът до които е съответно труден. В такива случаи се отвиват крепежните гайки и се отстранява целият сифон. Тъй като работата ще бъде мръсна, не забравяйте да носите домакински ръкавици, когато започнете да отпушвате сифона.

Call Now Button