Как да прочистим канала на мивката или ваната?

Прочистване на канал:

Решение номер 1. Почистване на канализацията на мивката с народни средства.

Решение номер 2. Елиминирайте запушването с домакински химикали.

Решение номер 3. Почистване с бутало.

Решение номер 4. Радикално изхвърляне на запушването – разглобяване на сифона.

Как да предотвратим запушвания?

Дори най-модерната мивка или вана може да се задръсти. Най-проблемната зона в този смисъл е кухненската мивка. При миене на чинии, парчета храна, почистване, отмити чинии, мазнини, утайка от кафе и др. Попадат в канализацията. Мазнините се утаяват по вътрешната повърхност на тръбите, други отломки се залепват по тях, постепенно се натрупват. С течение на времето слоят се удебелява и в крайна сметка може да се образува запушване, ако не се почиства редовно.

Запушвания на канала

По подобен начин в баните се появяват запушвания: в отвора за оттичане се появяват косми, остатъци от препарати, паста за зъби, понякога там случайно се хвърлят малки парчета гъби, конци и др. В резултат на това всички тези малки примеси се натрупват и образуват плътна запушалка, която не позволява на водата да премине през нея. Фактът, че сифонът в мивката или ваната е запушен, може да се досети по появата на неприятна миризма, но най-фрапиращият знак е бавното оттичане на водата, докато водата напълно застоява в мивката. Ако такава неприятност ви се е случила, тогава си струва да се свържете с услугите на водопроводчик, но първо можете да опитате сами да се справите с проблема.

Класическият начин за прочистване на канала

Класическият начин за прочистване на канала на ваната или мивка е смес от сода за хляб и оцет. Тези вещества реагират бурно, образувайки въглероден диоксид, поради тази реакция отломката се счупва и запушването се отстранява. Трябва да постъпите по следния начин: изсипете пакет сода в отвора за източване и добавете чаша оцет.

Газът ще започне да се образува незабавно, затова се опитайте бързо да запушите отвора с тапа или влажна кърпа. Изчакайте 20-30 минути и залейте обилно с гореща вода. Ще разберете, че запушването е премахнато от скоростта на излизащата вода – ако мивката бързо се изпразни, значи сте го направили. Веднага трябва да се каже, че прочистването на канала със сода помага в прости случаи, когато запушването не е сериозно.

Няма да навреди провеждането на такова прочистване на канала като превантивна мярка – почистването със сода помага да се премахнат мастните отлагания от вътрешните повърхности на тръбите, а това от своя страна намалява вероятността от замърсяване.

Call Now Button