Честотата на почистване на септичната яма зависи от начина на поддържане на чисти септични ями. От значение също е начина на използване на канализационната система, нейната конструкция и обема на резервоара. В повечето случаи периодът между две почиствания може да бъде 1-3 години.

В днешно време има няколко варианта за почистване на септични ями

За този вид почистване се използват специални химикали с високо съдържание на киселини и основи, които разтварят наслояванията по стените и дъното на резервоара.

Ефектът от почистването е видим веднага, но химикалите не могат да се използват в системи с биофилтри и бактерии, тъй като киселините и алкалните убиват всички бактерии, отговорни за обработката на органични вещества. Освен това силните реагенти могат да корозират пластмасови и метални резервоари, така че най-често се използват само за бетонни септични ями.

Има и друга опасност от химическото почистване на септичните ями. Например възможността тези химикали да попаднат в почвата и подпочвените води. Това може да се случи през микродупки в стените на резервоара и да последва отравяне на околната среда. Киселините и основите могат сериозно да навредят на здравето на хората и животните, да унищожат растенията в околността, така че е напълно ясно защо е добре да се отказва този вид почистване.

Може да се извърши с помощта на професионална канализация или самостоятелно.

В този случай с помощта на помпена станция натрупаните отпадъци се изпомпват от резервоара. След което е необходимо да се отстранят твърдите отлагания от стените и дъното на септичната яма.

Процедурата се извършва ръчно с помощта на твърди четки или подобни устройства, като се обръща особено внимание на филтрите и компресорите, в които могат да се забият отломки. След това се препоръчва да напълните резервоара с хладна вода и да го изпомпите, което ще премахне напълно всичко останало. По време на почистване, временно не използвайте канализацията.

Често срещани грешки при поддръжка на септична

Санитарни отпадъциЗа да защитите септичната система, внимавайте какво изхвърляте в нея, като тампони, дамски превръзки, пелени за еднократна употреба или бебешки кърпички. Тези предмети не се разлагат достатъчно в септичната яма и могат да причинят запушвания.
Мазнина в септичната ямаНе изливайте мазнина по мивката или в която и да е тръба, която води до септичната система. Мазнината се втвърдява и с течение на времето запушва тръбите. Събира се в септичната яма и в крайна сметка блокира дренажното поле. 
Изхвърляйте боклуците в контейнерПлодове, зеленчуци и остатъци, парченца кости, месо и тн.. Тези храни не се разлагат в естествената среда на септичната яма, вместо това те се натрупват и причиняват запушване и дренажни полета.
Поддръжка на чиста септична ямаНе чакайте, докато септичната яма се запуши, за да решите, че е време да я почистите. Препоръчваме да изпомпвате ямата на всеки пет до седем години, в зависимост от това колко хора живеят във вашата къща и колко вода се използва.
Добавки за септична ямаСептичната система не изисква добавки, за да функционира правилно.

Още за нашите услуги: Поддържане на чисти септични ями.

Call Now Button