Обновено на: 26.06.2024

По вид септичните ями са разделени на:

И двете се запушват с течение на времето. Основните източници на проблеми са биологичните отпадъци от живота на семейството, които заедно с водата влизат в шахтата. Те съдържат активна микрофлора, в която бактериите се размножават. Тяхната дейност води до появата на утайки, които се натрупват на дъното и стените на септичната яма. След известно време процесът на затихване причинява спиране на филтрацията на вода, която престава да навлиза в почвата. Поради това се налага изчистване на септичната яма от натрупани небиоразградими частици и дънни утайки.

Колко често трябва да се изчиства септичната яма

Почистването на шахтата и тръбите е обезпокоително и също скъпо. Следователно собствениците на частна къща се опитват да се справят с тези проблеми възможно най-малко. Най-често, когато просто няма свободно място в устройството.

Междувременно периодът на трансформиране на биологични остатъци от жизнена дейност в утайка е средно около 6 месеца. Всичко зависи от броя на микроорганизмите, обитаващи кладенеца на септични ями.

За да се поддържа системата в работно състояние и да не се причинява замърсяване, се препоръчва да се извършват работи по отстраняване на твърди остатъци от дъното поне веднъж годишно.

Колко често трябва да се прави това зависи от размера на резервоара. За контейнер със стандартен размер за четиричленно семейство ямата се прави в размер на 0,6 m³ на човек. Колкото по-голям дом имате, толкова по-голям трябва да бъде септичният резервоар.

Следователно в такива семейства почистването може да се извършва 2 пъти годишно. Повечето собственици обаче препоръчват да не правите тази операция твърде често.

Защо? Отговорът на този въпрос е в следващия раздел.

Почистваме септичната яма в съответствие с препоръките

Ако се реши, че изчистване на септичната яма със собствените си ръце, собственикът трябва да знае и да спазва няколко важни правила.

Кога да използваме препарат за почистване на септични ями?

Препаратите за почистване на септични ями са създадени, за да подпомогнат разграждането на органични отпадъци и да предотвратят натрупването на утайки и неприятни миризми. Биологичното почистване на септични ями включва използването на ензими и микроорганизми, които разграждат мазнини, белтъчини и други органични материали. Препоръчително е тези препарати да се използват редовно, най-малко веднъж месечно, за да се поддържа оптималната работа на системата. Използването на препарати значително намалява нуждата от често източване на септични ями, но не може напълно да замени механичното почистване. Използването на такива препарати помага за удължаване на живота на септичната система и предотвратява запушвания и други проблеми​​​​.

Септични ями за къща: как се поддържат?

Поддръжката на септични ями за къща изисква редовно почистване и мониторинг. Почистване на септични ями трябва да се извършва поне веднъж годишно, за да се предотврати натрупването на твърди частици и запушвания.При по-сериозни проблеми, като забавено оттичане или неприятни миризми, се препоръчва консултация с фирма за почистване на септични ями, която разполага с необходимото оборудване и опит за справяне със сложни ситуации​ и за необходимото източване на септични ями.

Call Now Button