Обновено на: 26.06.2024

По своята същност хората са готови да се справят сами с всяка задача, за да спестят време и пари. Понякога обаче поемаме твърде много. Например, както в случай на опит за подмяна на канализационен камион.

Какви видове септични ями има?

Съществуват различни видове септични ями, според това колко камери имат – еднокамерни и многокамерни. Освен това могат да бъдат разделени спрямо материала, от който са направени – бетонни, пластмасови, стъклени и други. Всички те подлежат на периодично почистване посредством различни методи за почистване на септични ями. Освен това, можем да се възползваме от услугите на фирма за почистване на септични ями.

Конвенционалната дренажна помпа идва на помощ

Разбира се, ако имате малка септична яма с малко количество „производство“, можете да изпомпвате утайката от септичната яма с помощта на конвенционална дренажна помпа. В големите почистващи камери обаче обикновено се събират такива елементи, които просто не могат да бъдат повдигнати с конвенционална помпа.

Това може да включва пясък, продукти за лична хигиена и други отпадъци. Те трябва да се изхвърлят с помощта на канализация, особено след като таксата за излизане не е толкова висока в сравнение с трудностите, от които се изплащате по този начин.

Съществува и мнение, че има такива биологични продукти, които напълно разтварят неразтворима утайката от септичната яма и я отстраняват, в резултат на което няма нужда да се обаждате на канализация. Това мнение би си заслужавало да се добави към списъка с митове, ако не поради пълната му неправдоподобност.

Производство без отпадъци: торим с тиня, поливаме с вода

Това е противоречиво убеждение. Теоретично е възможно да се използва утайка като тор, но далеч от начина, по който изглежда на неспециалистите. След като се извади утайката, натрупана в септичната яма, тя трябва да се остави да „се запари“ – в продължение на няколко години утайката трябва да лежи в компоста, към който трябва да се добавят биологични продукти за компостни ями.

След това може да се използва за торене и този метод, виждате ли, не е много удобен.

Разбира се, водата след излизане от септичната яма не може да се използва за напояване. Не само това, той трябва да бъде подложен на дълбоко последващо третиране във филтрационните полета, за да стане екологично чист.

Освен това е необходимо също така да се извърши ултравиолетова дезинфекция с помощта на стерилизатор или хлор. И този метод за получаване на вода за напояване, разбира се, не е най-удобният. Много по-лесно е изобщо да не използвате тази вода.

Можем ли да използваме препарат за почистване на септични ями?

Разбира се, че можем да използваме препарат за почистване на септични ями. Можем да го използваме и сами между периодичните почиствания от фирма. Освен това, можем да използваме и биологично почистване на септични ями.

Септичната яма от пръстените на бетонни изделия ще излезе по-евтино от фабричната

Всъщност сглобяемата бетонна септична яма ще струва само 30% по -евтино от фабрична пластмасова. Но в същото време получавате риск от наводняване на септичната яма с подземни води, както и риск от разливане на отпадъчни води в околната среда.

В допълнение, проблемът със септичните ями, направени от пръстени от бетонни продукти, е голяма вероятност от затихване на водопоглъщащия елемент.

Call Now Button