Задръстен канал в кухненската мивка. Какво да правим?

Мивката е една от инсталациите в къщата, която натрупва най-много микроби. Оттук и значението на редовното почистване и дезинфекция и не само за премахване на замърсяванията и лошите миризми, но и за избягване на евентуални запушвания.

В този смисъл е необходимо храната да се отстранява добре преди измиване на съдове или други прибори, така че ще бъде по-трудно да се натрупват отломки, които биха могли да задръстят тръбите. Също така не е препоръчително да се излива олио за готвене в канализацията, защото освен че не е много екологично, то може да се втвърди и да причини запушване, особено ако съдържа остатъци от храна.

Изхвърлянето на други химикали извън сапуна за съдове, като бои или дезинфектанти, също не е препоръчително. Те обикновено са много мазни и могат да причинят затлачвания.

Причини, поради които може да се случи задръстен канал

Причините за задръстен канал на кухненска мивка могат да бъдат разделени на 3 групи:

  1. Това са блокажи от механичен характер.

Честа причина за появата им е тривиално замърсяване, образувано по време на активното използване на мивката, тъй като в нея редовно се натрупват наслагвания, остатъци от храна, мазнини и мръсотия след измиване на съдове, почистване на храна и процес на готвене като цяло. Възможно е формиране на своеобразни тапи „боклук“;

  1. Задръстване на канала поради продължителна експлоатация.

С течение на времето в тръбите могат да се образуват отлагания, които се утаяват по стените и по този начин намаляват обема на водния поток. В допълнение, металните елементи на дренажната конструкция са податливи на корозионния процес, а утайката под формата на твърди частици, идващи от течаща вода, чиято чистота в нашите домове често оставя много да се желае, също допринася за появата на запушвания;

  1. Задръстване на канала и блокажи от технически произход.

Това е повреда на дренажната конструкция, която не може да бъде поправена без подмяна на тръби с нови. Понякога причината за редовното задръстване на канала на мивката може да бъде поради неправилно избран ъгъл при инсталиране на тръби.

По причини от групи I и II със задръстения канал на кухненска мивка можете лесно да се справите сами, без помощта на професионални водопроводчици.

Полезно е и използването на оцет и сода за хляб за почистване на уреди, прибори и кухненски повърхности

Тази комбинация от продукти не само помага за по-лесното премахване на замърсяванията, но също така работи чудесно за дезинфекция и обезмасляване. По същия начин ще бъде много полезно да премахнете задръстванията. Трябва само да поставите чаша сода за хляб в канализацията, като се уверите, че тя филтрира добре през отвора на мивката, и още една оцет. След това поставете капачката и оставете да действа половин час. След време налейте обилно с гореща вода и проверете резултатите.

Ако не можете да се отървете от затлачването от първия път, можете да повторите операцията няколко пъти. Тази алтернатива е много по-щадяща за тръби от химическите препарати, които се продават по магазините, тъй като повечето са силно корозивни и могат да причинят значителни щети.

Ако задръстването е по-сериозно, можете да използвате препарати с натриевият хидроксид – химикал, който има способността да превръща някои твърди вещества в течности. Използва се като съставка в продукти против запушване, което го прави особено мощен, тъй като може дори да разтваря косата и други отломки.

Тази магическа съставка се използва по следния начин:

  1. Вземете една кофа и я напълнете с 3 литра студена вода.
  2. Добавете 750 мл течна сода каустик към водата и разбъркайте добре (не докосвайте сместа с голи ръце!)
  3. Изчакайте, докато водата започне да бълбука и да се нагрява поради химическата реакция.
  4. Изсипете сместа в канализацията и я оставете за около 20 минути .В края добавете тенджера с вряла вода.

Ако химичните реакции не работят, може да се наложи да направите физическо почистване. Сифонът за оттичане представлява извита тръба под мивката, която може да събира мазнини и малки отломки. Благодарение на формата си той става причина за повечето препятствия във вашата кухня.

За много ефикасните средства при задръстен канал на мивката, трябва да знаете, че:

Содата която да се използва е сода за хляб, не друга сода.

Също така, ако ползвате оцет, не го бъркайте с по-концентрирана оцетна киселина, която може да разяжда металопластични, хромирани и месингови тръби, като по този начин значително намалява срока на тяхната експлоатация. Можете също да добавите 5 супени лъжици прах за пране към содата.

Ако по време на запушването в къщата нямате сода за хляб, тя може да бъде заменена с антиацидни таблетки, като Alka-Seltzer. Няколко хапчета с чаша оцет ще са толкова добри, колкото содата за хляб за леко запушване в кухненската мивка. Освен това те отлично премахват неблагоприятните миризми, свързани със задръстения канал.

Call Now Button