Обновено на: 26.06.2024

Запушване на септична яма може да възникне поради следните причини:

  1. Използване на агресивни почистващи препарати.

Домакинските химикали, използвани за измиване, миене на чинии, почистване на повърхности, не трябва да съдържат хлорни съединения. Попадането на хлор в канализацията води до смъртта на микроорганизми. Които ускоряват процеса на пречистване на мръсната вода и разлагането на твърди утайки. Хлорсъдържащите вещества трябва да бъдат заменени с домакински химикали на основата на естествени съставки. Поради това се получава запушване на септична яма.

  1. Несвоевременно почистване.

Редовното почистване на септичната яма трябва да се извършва веднъж или два пъти годишно. Колко скоро може да се наложи почистване (а оттам и неговата редовност) се определя през първата година от работата на системата. Скоростта на пълнене на резервоара с твърди утайки зависи от обема на септичната яма. Ефективността на пречистването на отпадъчните води, а понякога и от сезона. За да се контролира нивото на пълнене на септичната яма. Достатъчно е от време на време да се разглеждат технологичните люкове. Запушването в септична яма поради натрупване на утайка може да причини повреда на филтрационната система. Което може да доведе до скъпи ремонти или подмяна на оборудване.

  1. Ниска ефективност на бактериите.

Можете сами да изберете вида бактерии за септична яма, това не изисква притежаването на високи или специфични компетенции. Въпреки това е по -лесно и по -безопасно да се доверите на препоръките на специалисти и производители. Случва се бактериите да умрат или да намалят количеството си поради агресивна среда, липса на въздух и понижение на температурата. Ако причината за смъртта на бактериите е използването на домакински химикали. Тогава не само трябва да преминете към по-безопасни средства, но и преди това трябва да почистите септичната яма от остатъците от агресивни вещества.

Източване на септични ями: кога се налага?

Една фирма за почистване на септични ями предлага и добра услуга по източване на септични ями. Тази услуга се налага при лошо запушване, опасност от преливане или периодично. Добре е да не оставяме нещата просто така, а да позволяваме на фирма да почиства септичната ни яма веднъж в годината. 

В случай, че източването не е наложително можем да използваме препарат за почистване на септични ями или биологично почистване, посредством бактерии.

Въздух в септична яма

Съдържанието на въздух в септична яма може да помогне или да навреди на бактериите. Когато избирате бактерии за септична яма, трябва да вземете предвид вида на микроорганизмите, препоръчани от производителя (аеробни или анаеробни).

Call Now Button