За бетонни септични ями се използват методи за почистване на септичните ями чрез химикали, които съдържат киселини и основи. Те са в състояние да разтварят отлагания по стените и дъното на контейнера.

Много е важно да се използват с изключително внимание, поради факта, че при възможно попадане в почвата, е възможно отравяне с големи последствия, с риск за животните, за растенията и хората.

Методи за почистване на септичните ями

Механичен метод – тук се използва помпена станция за изпомпване на видовете отпадъци. С твърди четки или други подобни инструменти механично се отстраняват отпадъците по стените на септичната яма. След това резервоарът се изплаква с вода за отстраняване на глобите и след това се изпомпва.

Биологичното почистване включва използването на специални бактерии, които рециклират отпадъците и предотвратяват образуването на утайки и натрупване. Те просто се добавят в септичната яма, където се разлагат мазнините и изпражненията. Бактериите ускоряват процеса на обработка. Важно е да запомните, че те не взаимодействат с манган и хлор.

Защо се случва затлачване на септичната яма и как да го разпознаем?

Тинята пречи на системата да работи безпроблемно, така че трябва да се отървете от нея редовно. Заиляването се среща във всички видове септични ями, включително и в ямите без дъно. Този процес е резултат от утаяване и преработка на отпадни води с помощта на бактерии. Ако по стените се натрупа твърде много тиня и тя се сгъсти силно, тогава водата ще напусне бавно и след това като цяло ще започне да застоява.

Ако септична яма или резервоар за съхранение се напълнят твърде бързо, трябва да определите каква може да е причината.

Има няколко от тях:

  1. Неправилно осъществена конструкция на септичната яма, възможни грешки при инсталирането. Запушването не достига критично състояние веднага, а само след няколко години. Следователно собствениците трябва или често да изпомпват и почистват, или напълно да сменят устройството.
  2. Автономната система е бездействала твърде дълго. В този случай броят на микроорганизмите за аеробна и анаеробна обработка се намалява, така че системата за пречистване може да не се справи със задачата си.
  3. Когато източвате домакински химикали, хлорът попада в резервоара. Това вещество убива всички бактерии, включително полезни, които рециклират и изхвърлят човешки отпадъци.
Call Now Button